Boktsunami mm

är tidens melodi! På gång är La plus secrète mémoire des hommes, i kön ligger Machiavellis Fursten (som kräver omläsning nu när man tror sig ha mera livserfarenhet) och på biblioteket väntar två böcker till (Johan Bargums Äldre män och Sally Salminens Min amerikanska saga. Dessutom är Steven Koonins Unsettled ännu bara halvvägs, men det är en köpisbok så den kan vänta.

Avslutade nyss How the world really works av Vaclav Smil (emeritusprofessor från Kanada, med ett 40-tal böcker bakom sig). Boken innehöll tre överraskningar:

Världens ”viktigaste” material/råvaror är stål, cement, plast och ammoniak (som behövs för att man ska kunna fixa kvävebaserad gödsel , som är nödvändig för att hålla mänskligheten med mat!)

Smil tror verkligen (trots att han uppmanar oss att förhålla oss kritiskt till vetenskap) på koldioxidens klimatpåverkan!

Trots sin tro på koldioxidens förbannelse påpekar han att världens politiker är, som det heter, ute och cyklar när de inbillar sig att vi kan ersätta fossila bränslen med ”något annat” (sänkt energikonsumtion, sol och vind, någon hittills okänd metod att lagra slumpenergi från sol och vind) inom de närmaste 50 åren! Över 80% av energin är och förblir baserad på fossila bränslen, trots mycket oväsen om sol och vind.

”Klimatkrisen” kommer alltså inte att kunna avvärjas med de medel som nu finns till buds, speciellt som de svidande åtgärder som borde sättas in får effekt först om 50 år – och mänskligheten värderar nuet högre än en så avlägsen framtid. Nå, Smil är inte nu heller särskilt imponerad av olika domedagsscenarier – i likhet med eder bloggare har han, på grund av sin ålder, sett ett och annat under ett långt liv.

En nära anförvant hade en gång som ”målsättning” att läsa minst 50 böcker under ett år. Det sket sig. Jag har, utan målsättningar, i år avverkat cisådär 30 böcker, och vill påstå att det inte står i normal mänsklig förmåga att läsa 50 i året – om man lever ett ”normalt” liv? (Kollade nyss på Helmet att saldot tillsvidare är 29 låneböcker + kanske 3 köpta dito) Det är alltså sannolikt omöjligt att åstadkomma en så ursinnig slutspurt att årets resultat skulle bli 50!

Jag laddade fågelmatningen med fjolårsfrön i förrgår, och redan 24 timmar senare var alla stamkunderna på plats: en hop talgoxar och andra mesar, ekorren Kurt och hackspetten Hackis. Djungeltelegrafen tycks fungera! En duvhökshanne kom på besök idag, men den lyckades inte ta någon av mina gäster, fast den satt en bra stund och lurade i en tall nära fågelbrädet.

Advertisement
This entry was posted in Böcker, Skogen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s